“Yalın İnşaat”, Japon otomotiv devi Toyota’nın “yalın üretim” kavramına dayalı bir felsefe olarak son yıllarda sektörümüzün gündemine girdi. Uygulamada atığın azaltılması, işveren taleplerinin ve isteklerinin doğru anlaşılması, proje boyunca kesin ve doğru süreçlerin yürütülerek tekniklerin ve metotların standardize edilmesini sağlayan çağdaş bir yöntem olarak değer kazandı. Modeli, müşteri ihtiyaçları doğrultusunda karlı bir teslim için yapım sürecinin iyileştirilmesi ve yönetilmesi olarak özetleyebiliyoruz.
İnşaat sektörü maliyetlerin yüksek, verimin ise çok düşük olduğu bir sektör. Yapı üretim sürecinin çeşitli evreleri arasında disiplinler arası iletişimsizlikten kaynaklı verimsizlikler meydana geliyor. Projede arzu edilen bütünlüğün sağlanması için Toyota-Yalın tarzı üretim modeli, inşaat sürecine de bir ürün gibi bakma imkanı veriyor. İnşaat sektöründe Yalın Yönetimin 6 temel ilkesinden yararlanılıyor:
Last Planner Planlama Tekniği (Master Planlama, Hedeften Geriye Planlama, 6 Haftalık Gelecek Planlama, Haftalık İş Planı Güncelleme, Tamamlanan Yüzde Planlama) Vico-Youtube Link
Geliştirilmiş Görselleştirme Olanakları (BIM Desteği)
İş Alanında-Ayakta-Kısa-Kalfa Katılımlı Periyodik Toplantılar (Huddle Meetings)
Last Planner Planlama Tekniği (Master Planlama, Hedeften Geriye Planlama, 6 Haftalık Gelecek Planlama, Haftalık İş Planı Güncelleme, Tamamlanan Yüzde Planlama)
Kalite Döngüsü Uygulama (Planla-Yap-Kontrol Et-Harekete Geç!)
5-S Kurallarını Uygulama (Seiri/Ayıklama-Seiton/Düzenleme-Seiso/Temizleme-Seiketsu/Standardize Etme-Shitsuke/Disipline Etme)
Kalite için Kaza/Çökme Anında İnsan Güvenliği Önlemlerini Uygulama
PY, Yalın Yönetim ilkelerini kullanarak önerdiği Proje Yönetim modeliyle, Tasarım-Tedarik-Uygulama süreçlerinde aşağıdaki metodolojiyi kullanıyor.